Idén is folytatódik a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform munkája

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform 2015-ben alakult abból a célból, hogy a szektor szereplőivel történő folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet széles körű feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, folyamatos és kiterjedt kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbi-tevékenységgel segítse a vállalkozásokat a nyomonkövetési kötelezettségek azonosításában, valamint a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében.

Az elmúlt két évben 4 munkacsoport keretein belül zajlott az az aktív szakmai munka az FM és a GS1 szakembereinek vezetésével, melynek eredményeképpen 5 alszektor - tej és tejtermék; bor és pálinka; hal; hús; zöldség és gyümölcs - számára készült el az iparág szereplőinek igényeit figyelembe vevő, a teljes ellátási láncot lefedő, magyar nyelvű nyomonkövetési gyakorlati útmutató.

Az útmutatók bemutatják az egyes alszektorok ellátási láncainak felépítését, annak jellemző szereplőit, majd pedig a szereplők szemszögéből részletezik a szabványalkalmazásban rejlő lehetőségeket az adott típusú piaci résztvevő számára, figyelembe véve az érintettek jogszabályi kötelezettségeit, valamint a bevezetés lépéseit is. A dokumentumok a www.nenyp.hu weboldalon bárki számára elérhetők és letölthetők.

Az útmutatók kialakítása során számos visszajelzés, kiegészítés, módosítási javaslat érkezett a munkacsoportok tagjaitól, melyeket be is építettek a szakértők, de a dokumentumok továbbra is élő eszközök, vagyis folyamatosan bővítésre, optimalizálására kerülnek a jövőben.

Zsigó Róbert államtitkár, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletéért Felelős Államtitkársága nevében 2018. február 28-án aláírásával erősítette meg a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. és az FM között az elmúlt két évben zajlott sikeres együttműködés folytatását.

Idén az útmutatók egy roadshow keretében is bemutatásra kerülnek az FM és a GS1 Magyarország közös szervezésében, annak érdekében, hogy minél közelebb vihessék a legjobb gyakorlatokat a felhasználókhoz. 2018. első félévében április-május hónap során várhatóan Kaposvár, Debrecen, Eger és Mosonmagyaróvár szakirányú felsőoktatási intézményeiben kerül megrendezésre az az interaktív szakmai Fórum, melynek keretében az útmutatók ismertetése mellett gyakorlati példák, már működő külföldi és hazai megoldások is megismerhetők. A pontos dátumokat hamarosan közzétesszük honlapunkon.

A GS1 Magyarország szakértői az útmutatókra épülő képzéseket is összeállítanak, melyeket vagy közvetlenül tőlük lehet kérni, vagy a programba bevont képzési szakemberek segítségével válik elérhetővé azoknak, akik a gyakorlati megoldások és a bevezetés iránt érdeklődnek. Tervezik ezen képzések terjesztését a felsőoktatási intézményekben is, a témában érintett hallgatók ismereteinek bővítésére. A későbbiekben pedig felsőoktatási intézményekkel közösen olyan Tudásközpontok kialakítására keresik a lehetőséget, amely a nyomonkövetési megoldások élethű bemutatását támogatják.

"A gyakorlati útmutatók megalkotásával nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform, mely nem valósulhatott volna meg az FM, az iparági szereplők és a GS1 szabványügyi szakértők összehangolt, aktív munkája nélkül. Bízunk abban, hogy a hazai élelmiszeripari vállalkozások számára olyan hasznos kézikönyveket alkottunk, melyek segítségével jelentősen megkönnyíthetjük a nyomonkövetés kapcsán az üzleti rendszerek hatékonyabb és pontosabb működésre történő átállítását, fejlesztését, ezzel nem utolsó sorban növelhetjük a hazai vállalkozások versenyképességét itthon és a nemzetközi piacokon is. A GS1 szakemberei elkötelezettek a hazai vállalkozások sikerének támogatásában így bátran fordulhatnak hozzánk a jövőben is cégre szabott szaktanácsadásért." - nyilatkozta Kétszeri Dávid, a GS1 Magyarország üzletkapcsolati igazgatója.

Ha szeretne csatlakozni a program következő szakaszához, vagy bővebb információra volna szüksége, forduljon kollégáinkhoz bizalommal az info@gs1hu.org e-mail címen!Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk