GS1 Egészségügyi szabványalkalmazás hete – lássuk a gyakorlatot!

A kórházak és a gyógyszergyártó cégek sok országban tisztában vannak a globális szabványok nyújtotta előnyökkel. Az alábbi valós példák rávilágítanak, hogyan vezet a szabványalkalmazás a nagyobb biztonsághoz és a jobb ellátáshoz a világ minden táján.

Lássuk a gyakorlatot!

Hollandia

A Holland Antonius kórház például minden egyesével csomagolt gyógyszer csomagolásáról beolvassa a GS1 vonalkódot. A folyamatban az egyesével csomagolt tablettákat a központi gyógyszertár biztosítja, majd a vonalkódot beszkennelik, és a gyógyszer így már a megfelelő kórterembe kerülhet. Ezt követően a kórteremben a páciens karszalagját ellenőrzik olvasva annak GS1-es vonalkódját, mielőtt beadják neki a gyógyszert, majd megfelelő gyógyszer esetén a számítógépes rendszerből kapott azonnali válasz megerősíti, hogy a megfelelő beteg kapja a megfelelő orvosságot. Ezzel egy időben rögzítésre kerül a gyógykészítmény tételszáma és a lejárati ideje is. Ez a vonalkód-alapú adminisztrációs rendszer az egész folyamatot sokkal biztonságosabbá teszi és fejleszti a betegbiztonságot is. Ez a gyakorlati szabványalkalmazás azt is bizonyította, hogy az adminisztrációs hibák akár 50%-ban is megelőzhetőek a vonalkód alapú ellenőrzésekkel a gyógyszerek adminisztrációja során.


Brazília

Ehhez hasonlóan a brazil székhelyű gyógyszergyártó cég, a Prati-Donaduzzi elkezdte használni a GS1-es azonosítást és vonalkódokat a gyógyszerein, az egyedi csomagolású egységek szintjén. Azoknál a kórházaknál, ahol ezeket a termékeket használják, ez a lépés bizonyítottan javította az ellátás minőségét és a betegbiztonságot, és garantálja egyben azt is, hogy a betegek a felírt gyógyszerhez a megfelelő időpontban és dózisban jussanak hozzá. A GS1 szabványok használata által nőtt a hatékonyság, és a gyógykezelések egységenkénti költségei 30-42%-kal csökkentek.

A gyógyszerek egyedi azonosítása és vonalkóddal történő ellátása különös jelentőséggel bír, mióta tudjuk, hogy az ilyen termékek adminisztrációjából eredő hibák komoly tragédiákhoz és nem várt eseményekhez vezethetnek. Ezen kívül az összes gyógyszer globálisan egységesített azonosítása a gyártási- és a visszahívási folyamatok hatékonyságának növelésében is segíthet.

“A betegbiztonság garantálása érdekében, a kórházi gyógyszerészek részéről szükség van az összes egyedi csomagolású készítmény tiszta és világos azonosítására, illetve vonalkóddal való ellátására. Ezeknek a vonalkódoknak az adminisztrációs folyamat során történő szkennelésével biztosak lehetünk benne, hogy adott páciens a neki kiírt gyógyszerhez jut hozzá, a megadott mennyiségben és időpontban, az erre felhatalmazott ápoló által” – tudjuk meg Thomas De Rijdttól, a leuveni Egyetemi Kórház egyik vezetőjétől. “A leuveni kórházban egy jól átgondolt stratégia alapján implementáltuk a vonalkódokat az ágyaknál alkalmazott szkennelésekkel együtt, hogy ezzel is fejlesszük a betegbiztonságot. Az ágymenti szkennelési folyamat szükségessé tette számunkra a vonalkódokat, a vonalkódok pedig lehetőséget teremtettek a logisztikai folyamataink fejlesztésére, amely további előnyöket eredményezhet a pácienseink és a kórház számára egyaránt.” 


Japán

A GS1 vonalkódok használata azonban jóval szélesebb körű, mint a gyógyszerkészítmények azonosítása. A japán Fukui Egyetemi Kórház azért kezdte alkalmazni a GS1 szabványokat, hogy lehetővé tegye egy integrált sterilizációs rendszer működtetését közel 20.000 orvosi műszer azonosításával. Amikor a műszerek összegyűjtésre kerülnek a sebészeti beavatkozásokhoz, a Fukui kórház személyzete leolvassa a közvetlenül az eszközön feltüntetett vonalkódot. Ennek eredményeként a kórház csökkenteni tudta az eszközcsomagok összeállítására szánt időt, évente 2000 órával. A sebészeti operációk előkészítési folyamatának ideje összességében pedig évi 500 órával csökkent. Ma már a Fukui Egyetemi Kórház egy olyan rendszerrel rendelkezik, ami rögzíteni tudja azokat a különleges sebészeti beavatkozásokat, amelyeknél az eszközigény is speciális.


Anglia

Az Angliában lévő NHS kötelékébe tartozó Alapítványi Derby Oktató Kórházak – amelyek közel 600.000 embert látnak el – vezetősége nemrég felismerte, hogy szükség van a termékvisszahívások jobb menedzselésére, valamint a műtéti folyamataik fejlesztésére. A GS1 szabványok használata által a Derby most már pontos és egyértelmű információkat gyűjthet a beavatkozások nagyobb mértékű automatizálása révén, csökkentheti a manuális közbelépések szükségességét, és azt a kapcsolódó kockázatot, ami az emberi mulasztásokból eredhet. Ezen változások közvetlen eredményeként a derby-i klinikai munkaerő sokkal több időt tud tölteni a betegellátással, a klinikai orvosok megbízható adatokkal dolgozhatnak a gyakorlati munka fejlesztése érdekében, illetve egy gyorsabb és precízebb visszahívási folyamattal a betegbiztonság is növekedett. Emellett pedig számos előnnyel jár az adminisztráció terén is a bevezetés. A készlet automatikusan frissül, az Alapítvány pedig pontos adatokat kap az operációkkal kapcsolatban, ezzel együtt a 2015/16 os évben 800.000 font megtakarítást, a 2016/17-es időszakban pedig további 1.2 millió font megtakarítást ért el.

Kevin Downs, a Derby Oktató Kórházak pénzügyi igazgatója elmondta: “Egy kórház irányítása komoly kihívást jelent és az adatok, amelyeket a GS1 szabványok jóvoltából kapunk, jelentősen hozzájárultak a kórház sikeréhez. Amióta a GS1 szabványokat összehangoltuk a saját raktármenedzsment rendszerünkkel, termékkatalógusunkkal és pénzügyi rendszerünkkel, az első évben 1.2 millió fontot tudtunk spórolni. Ezek a számítások csak a műtőből kikerült eszközökből, az endoszkópos és szívkatéteres laborokból származnak, és egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a GS1 szabványok jelenléte milyen lehetőségeket rejt egyéb területeken is.”

Keith Jones, a Derby Kórház Sebészetének klinikai igazgatója hozzátette: “Egyértelmű, hogy a vonalkódok nem csak a kiskereskedelmet szolgálják. Mi mindent leolvasunk, ami a műtőbe kerül, így már közel 100.000 sebészeti beavatkozás adatait tudtuk rögzíteni. Ez egy kiemelten fontos klinikai adatbázis, például olyan esetekre, amikor a műtétek egyes variációira lennénk kíváncsiak, amiből kiderülhet, hogy mennyire hatékonyan dolgoztunk. A GS1 szabványok nélkülözhetetlenek a betegbiztonság szempontjából. Egy termék visszahívásának követése 50 órát is igényelt az érintettektől. A GS1 szabványok használatával ez most már mindössze 30 percet kíván meg, ami javított a visszajelzési időn is, nem utolsó sorban pedig előnyt jelent a páciens számára is.“

  

Magyarország

"Intézetünk már régebben is használt egyedi, szendvics vonalkódokat a felhasznált EFI anyagok rögzítéséhez. Az Intézetbe beszállított termékeken megjelentek a GS1 szabványos kódok és szerettük volna az adattartalmukat használni.” – mondja Nagy István, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet informatikai vezetője. – “Mi a hemodinamikai konszignációs raktár anyagainak a kezelésében vettük első körben használatba a GS1 szabványos vonalkódokat, és bár számszerűsíthető adatokkal még nem szolgálhatunk, az eddigi tapasztalatok alapján nagymértékben gyorsítja a bevételezést és a kiadást, csökkentve azok idejét, a hibás adatbevitel pedig nullára csökkent. A GS1 szabványos folyamatok jól integrálhatók a meglévő folyamatokba, és egy nagy, 40 éves tapasztalattal bíró szakmai szervezet áll mögötte. Az egységes értelmezés és kódszótárak egyszerűbbé és átláthatóbbá teszik a folyamatainkat.

Vonalkódok használatát tervezzük a jövőben, például a betegbiztonság területén. Azt még nem döntöttük el, hogy milyen vonalkódot fogunk alkalmazni, de biztos, hogy a GS1 vonalkódok használatát erősen megfontoljuk. A vonalkódok bevezetése és értelmezése tekintetében maximális segítséget kaptunk a GS1 magyar csapatától mi is és a fejlesztő cég is, melyet ez úton is köszönünk."

Ha érdeklik a további részletek, kövesse honlapunkon a friss híreket ezen a héten!

 

 Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk