GS1 Egészségügyi szabványalkalmazás hete

A szabványosítás világnapja alkalmából a GS1 bemutatja, hogy a szabványok, hogyan teszik biztonságossá és még hatékonyabbá az egészségügyet. 

A világ minden tájáról összegyűjtött esettanulmányok bizonyítják, hogy a vonalkódok leolvasása és a globális szabványok alkalmazása az egészségügyben fejleszteni tudják a betegbiztonságot azáltal, hogy:

  • biztosítják a beteg számára, hogy a megfelelő gyógyszert kapja meg a megfelelő időben,
  • lehetővé teszik a nyomon követést az egészségügyi termékek esetében is,
  • csökkentik az adminisztrációt, ezáltal a klinikai dolgozók leterheltségét.

A GS1, a globális szabványügyi szervezet ezúttal azzal ünnepli a Szabványosítás világnapját, hogy rávilágít a szabványok alkalmazásának jelentőségére az egészségügyben. Az egészségügyi szektor egyre növekvő mértékben alkalmazza a GS1 szabványokat, és a vonalkódok leolvasását, mélyreható pozitív eredményeket szolgáltatva a betegeknek és az egészségügyi szolgáltatóknak egyaránt.

A GS1 ennek bizonyítékaként esettanulmányokat gyűjtött össze Európából, Észak- és Dél-Amerikából, valamint Ázsiából, amelyek arról szólnak, hogy a GS1 szabványok használata milyen módon tette biztonságosabbá és hatékonyabbá az ellátást. Ezek a tanulmányok három átfogó területet emelnek ki, ahol a szabványok használatával szignifikáns előnyöket sikerült elérni: a gyógyszerezések adminisztrációját a betegágyak melletti vonalkód olvasásokkal, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök nyomon követését, valamint a klinikai dolgozókra háruló adminisztrációs feladatok csökkenését.

 “A globális szabványok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be abban, hogy az egységes megoldásokkal lehetővé tegyék a hatékony együttműködést az egészségügyi szektor képviselői között, a gyártóktól egészen azokig a kórházakig, akik a termékeket felhasználják a pácienseknél. Emellett biztosítani tudják ugyanezen résztvevőknek, hogy optimalizálják folyamataikat, működési gyakorlatukat és végül a befektetett erőforrásaikat, hogy jobban tudjanak összpontosítani a betegbiztonság erősítésére, valamint a teljes ellátási lánc hitelességének megőrzésére. A gyártói oldalról a globális szabványok alkalmazása a termékek azonosítására és vonalkódos jelölésére már az elmúlt tíz évben is magas szintű volt, amelynek hátterében olyan piaci elvárások álltak, amelyek célja az esetleges hibák megelőzése és a hamisítás mérséklése volt. Mint egészségügyi közösség most arra kell fókuszálnunk, hogy biztosítani tudjuk az egészségügyi szolgáltató szervezetek részére a vonalkódok használatát a gyógyszerészeti termékek esetében is. A vonalkódoknak a klinikai és üzleti folyamatok alapvető elemét kellene képeznie a jövőben.” – mondta Rich Hollander, a Pfizer Csomagolási és Szállítási Rendszereinek elnökhelyettese.

Thomas De Rijdt, a Leuveni Egyetemi Kórház Gyógyszerészeti Osztályának vezetője - mely Belgium első számú egyetemi kórháza - elmondta: “Az egészségügyi termékek nyomon követése a gyártótól egészen a betegekig csak akkor lehetséges hatékonyan, ha világszerte elterjedt szabványokat alkalmaznak a vonalkódos jelölésre. Arra bátorítom az összes egészségügyben érintett szereplőt, hogy használják ki a globális szabványok adta lehetőségeket, és működjenek együtt a betegek biztonságának növelése érdekében, ugyanis jövőbeli cél, hogy a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök egységesen azonosíthatóvá és szkennelhetővé váljanak világszerte.”

Hazai kihívások, nemzetközi szabályozások

Három évtizedes egészségügyi vezetői tapasztalatom alapján arra a következtetésre jutottam, hogy elkerülhetetlen az egyes egészségügyi intézmények által alkalmazott lokális azonosítási megoldásokat mindenképpen egységesíteni. – mondja Molnár Attila, a Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének leköszönő elnöke – Ehhez kerestem gazdasági vezető kollégáimmal együtt megfelelő szabványos megoldást. Azok a törekvések, amellyel a magyar egészségügyben az elmúlt évtizedekben próbálkoztunk - saját fejlesztésű azonosítási rendszerek kialakításával -, nem vezettek eredményre. Kézenfekvő megoldás volt, hogy vizsgáljuk meg az Európai Unió egyes tagországaiban alkalmazott és bevezetés alatt álló gyakorlatokat. Kirajzolódott egy határozott trend - amely nem csak Európában, hanem a világ egyéb kontinensein is - a globális szabványok alkalmazását és bevezetését jelenti az egészségügyi szektorban. A GS1 globális szabványának magyarországi bevezetésére ezért tett javaslatot immár több, mint két évvel ezelőtt a Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. Javaslatunk megalapozottságát mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy az elmúlt hónapokban ez irányba mutatnak az EU egységes szabályozását megfogalmazó, a tagállamok számára kötelezően alkalmazandó direktívák is.”

Ha érdeklik a további részletek, olvasson bele honlapunkon az eheti híreinkbe!Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk