GS1

Az Eco2city a GS1 szabványos Európai harmonizált csomagazonosító címkére szavazott

Hatékonyság és fenntarthatóság

Az Ecommerce Europe és a GS1 közös ajánlása, A harmonizált csomagazonosító címke üzleti terve rámutat, hogy „az e-kereskedelem alapjaiban változtatja meg a postai és csomagszállítási piacot”. Ugyanakkor, „...a jelenlegi, csomagok kiszállításával kapcsolatos folyamatok nem képesek ehhez alkalmazkodni.” A kézbesítésben résztvevő szereplők közti adatmegosztás elengedhetetlen a háztól-házig történő kézbesítés hatékonyságának és fenntarthatóságának fejlesztése során. A harmonizált csomagazonosító címke és a nemzetközileg egységes egyedi csomagazonosító szám jelentős segítséget nyújt a kézbesítési iparág érintettjei - a vásárlók, gyártók, kiskereskedők, integrátorok, fuvarozók, csomaggyűjtő/visszavevő pontok és a kormány – eltérő igényeinek minőségi kiszolgálásában.

A fenntartható kézbesítés új szereplői

A kézbesítés hagyományosan egy online kiskereskedőtől vagy gyártótól érkezik a címzetthez, egyetlen fuvarozó igénybevételével. A kézbesítési folyamat optimalizálása érdekében azonban napjainkban a láncot kibővítették a városi logisztikai irányítókkal, olyanokkal, mint pl. a Goederenhub és Binnenstadservice nevű holland irányítóközpontok. Ezek az irányítóközpontok hangolják össze a különböző fuvarozóktól származó szállítmányokat egy központi elosztóba, hogy a helyi városi hatóságok olyan speciális igényeinek megfelelhessenek, mint például bizonyos területek korlátozott elérhetősége (pl. korlátozott bejutási lehetőség, engedélyezett kézbesítési órák, környezeti szabályok/üzemenyagtípusok) és a hatékony átvételi folyamat speciális igényei (napközbeni ritkább kézbesítés).

Birgit Hendriks és Max Pruson az Eco2city -től azt mondta: „Mivel rengeteg a fuvarozó a piacon, mi elsősorban az elosztókra koncentrálunk. A be-és kirakodó helyek biztosítják az optimális választási lehetőséget a lánc mindkét végén. A termékek szállítása a feladótól az elosztóig hatékonyabban is elvégezhető, és megjelenőben vannak az olyan megoldások, melyek a kiszállítás utolsó szakaszát tudják biztosabban megvalósítani.

A külvárosokban létrehozott elosztóközpontok különösen a szűk utcás, légszennyezett vagy bonyolult közlekedési helyzetben lévő városok számára lehetnek vonzók. Ennek okán Hendriks és Prudon olyan városokban látják a bevezetési lehetőséget, amelyek prioritási listáján a fenntarthatóság szerepel az első helyen.

GS1 Harmonizált csomag címke

A városi logisztikai irányítóknak jól informáltnak kell lenniük a különböző rendszerekkel kapcsolatban; képesnek kell lenniük a különböző fuvarozók és a saját kézbesítést végző szállítók eltérő megoldásait értelmezni. Ez a szállítási rendszerben hibalehetőséget, felesleges költséget és bonyolultságot eredményez. Ezen problémák megoldására az Eco2city úgy döntött, hogy népszerűsíteni kezdi a széles körben használható GS1 Harmonizált csomagazonosító címkét a napi szintű kereskedelmi logisztikai folyamatokba történő integrálás érdekében.

Az Eco2city olyan rendszerrel támogatja a városi logisztikai irányítókat, amely illeszkedik a különböző fuvarozóazonosítási rendszerekbe, csakúgy, mint a szabványos GS1 Szállítási egység sorszám kód (röviden az SSCC szám) az Európai harmonizált csomagazonosító címkén, amely elősegíti a csomag elszállítását a célhelyre. A címke bevezetése lehetővé teszi a városi logisztikai operátoroknak, hogy az ügyfelek számára felajánljanak egy olyan opciót, amelyet szabványos megoldásként használhatnak, ezáltal csökkenthetik a csomag-nyomonkövetés költségeit.

Az Eco2city kezdeményezés és a Harmonizált csomagazonosító címke optimális megoldást jelentene az e-kereskedelmi láncban résztvevő minden egyes szállítási szegmens számára. Az a kiskereskedő, aki az Eco2city beállítást választja, először is minden egyes doboz, raklap és gurulós konténer számára generál egy címkét. „Manuális vagy EDI alapú rendszer használatával osztják meg velünk az információt. Ez az információ rákerül a csomagra vagy a gurulós konténerre, amikor leolvassuk azt beérkezéskor. Az elosztóban a gurulós konténerek külön szállítmányokra vannak osztva és ezek a „csomagok” különböző kézbesítési körökben kerülnek kiosztásra és terjesztésre.”

Az Eco2city szakemberei által eddig négy elosztóközpont került összekötésre: a Den Bosch, a Maastricht, a Nijmegen és az Enschede és még továbbiakat terveznek 2018-ban. Az új platformot még legalább hat szállítócég fogja használni.

Az Eco2city képviselői szerint: A GS1 Harmonizált csomagazonosító címke bevezetése által „jelentős mértékű javulás várható a fenttarthatóság terén, különös tekintettel az e-kereskedelemre.” Sokat javítana a jelenlegi átláthatatlan kiszállítási folyamotokon, ha lehetővé tennék a szereplők közti szabványos adatmegosztást, ezáltal minden, a csomagszállítási iparágban szereplő érdekelt számára régóta várt támogatást nyújthatnának.

Ha további részletekre kíváncsi a Harmonizált csomagazonosító címke használatának előnyeiről, keresse kollégánkat: Krázli Zoltán (krazli@gs1hu.org)

Eco2city

A 2008-ban alapított független Eco2city szervezet az európai városok támogatását tűzte ki célul, a hatékony és kibocsátásmentes városi logisztika elérése érdekében. További információért látogasson el a www.eco2city.eu oldalra.

A GS1 in Europe

A GS1 európai platformja a GS1 in Europe, 47 európai tagszervezetet képvisel. Elősegíti és fenntartja a GS1 tagszervezetek közti együttműködést európa-szerte, illetve a harmonizált, felhasználók által irányított megoldások bevezetését az európai cégek ellátási és keresleti láncának javítása érdekében. A GS1 in Europe továbbá kapcsolatot épít az Európai Bizottsággal és más, az iparági szövetségekkel szoros kapcsolatban álló intézményekkel. További információért látogasson el a www.gs1.eu oldalra.Rendben További információk