GS1

A GTIN azonosítók korlátlanul egyediek lesznek

Fontos változás várható az év végén a GTIN számok felhasználásával kapcsolatban. A GTIN újbóli felhasználásának szabálya 2018. december 31. után módosul: egy kereskedelmi árunak kiadott GTIN többé nem adható ki újra egy másik kereskedelmi árunak, ezzel biztosítottá válik a korlátlan egyediség az online világban is.

Miért van szükség a változtatásra?

A változás igénye az egészségügyi kereskedelmi termékeknél (például gyógyszereknél, orvostechnikai eszközöknél) merült fel elsőként, amelyek kizárólag szigorú jogszabályok által szabályozott módon kerülhetnek értékesítésre, kiskereskedelmi vagy kórházi patikákon, illetve gyógyászati segédeszköz boltokon keresztül.  Ezeknél a termékeknél a GTIN-ek egyszeri kiadása jelentette a biztonságos nyomon követhetőség alapját. Most ezt a szabályt terjesztették ki általánosan minden más termékre.

Ennek elsődleges oka az elektronikus kereskedelem hihetetlen mértékű fejlődése és térnyerése. Az interneten a termékek digitális életciklusa a fizikai elérhetőségük időtartamát jóval meghaladja. Az online katalógusok megjelenése azt igényli a gyártóktól és kereskedőktől, hogy termékeiket egyedi módon, egyértelműen és hosszú távon képesek legyenek azonosítani.

A változtatás elsődleges célja, hogy a termékek már a kezdetektől fogva egyedi azonosító számot kapjanak, mely által a pontos termékazonosítás mind a fizikai, mind a digitális világban megvalósul, ezáltal a GTIN használat globálisan is átláthatóbbá válik.

Mik a korlátlanul egyedi GTIN használat előnyei az üzleti szféra részére?

  • Az átláthatóság javulása;
  • az egyedi azonosítás segítségével csökkennek a hibák az ellátási láncban és a fogyasztók irányában;
  • javul a termék és márka online láthatósága, megbízhatósága;
  • az egyediség még hatékonyabb termék nyomon követést tesz lehetővé;
  • a termék megvásárlása utáni ügyintézés egyszerűsödik (garanciák, karbantartás, stb.);
  • segítséget nyújt a megalapozottabb adatelemzéshez,
  • lehetővé teszi az egyediséget az online térben is.


A fenti szabály alól az alábbi esetekben van kivétel:

  • ha olyan áruhoz adtak ki GTIN-t, amelyet soha nem is gyártottak le, akkor a GTIN azonnal eltávolítható a katalógusokból, anélkül, hogy azt először megszűntnek nyilvánítanák. Ebben a kivételes esetben a GTIN újra használható 12 hónappal azt követően, hogy a terméket törölték az eladó katalógusából.
  • azok a kereskedelmi áruk, amelyeket kivontak a piacról, majd újra forgalomba hoztak, használhatják az eredeti GTIN-t abban az esetben, ha az eredeti áru nem módosult vagy változott olyan mértékben, hogy a GTIN számkezelési szabványban meghatározottak szerint új GTIN-t követelne meg.

Mi a GTIN szám?

A Globális kereskedelmi áruazonosító szám (GTIN) globális ellátási láncok számára biztosít megoldást minden olyan kereskedelmi áru azonosítására, amely árazható, vagy rendelhető, vagy számlázható az ellátási lánc bármely pontján, és amelynél szükség van az előre meghatározott információk visszakeresésére (például: pénztári vagy raktári rendszereknél). Ez a szám jelenik meg a termékeken elhelyezett vonalkódokban is.

A teljes szabvány magyar nyelven, illusztrációkkal online elérhető itt: http://www.gs1.org/1/gtinrules/hu


Rendben További információk