Az Európai Szabványügyi Bizottság a GS1 SSCC szabványt választotta a nemzetközi csomagkiszállításhoz

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) tagjai publikálták a legfrissebb Technikai Specifikációt (TS 17073) a Postai Szolgáltatásokról a nemzetközi csomagkiszállításokkal kapcsolatosan, melyben nevesítették a GS1 SSCC szabványt, mint a csomagolások egységes azonosításához ajánlott megoldást.

Ez a lényeges előrelépés postai szervezetek, online kereskedők, futárcégek, express és csomagküldő szolgáltatást nyújtó vállalkozások hatékony együttműködésének eredményeképpen történhetett meg. 

Az Európai Bizottság stratégiájának része az „Egyetlen Digitális Piac: Csökkentsük a korlátokat az online lehetőségek jobb kiaknázása érdekében.”

„Meghatározó lépést tettünk előre ahhoz, hogy valóban új alapokra helyezzük a határokon átnyúló csomagküldést Európában. A csomagküldés egyik legnagyobb nehézsége a zárt szabványok alkalmazási gyakorlata, mely zárt hálózatokat eredményezett, kedvezőtlen körülményeket teremtve ezzel az online kereskedőknek.” – magyarázza Walter Trezek, az Ecommerce Europe e-Logisztikai Munkacsoportjának társelnöke és az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) szabványos címke projektjének vezetője.

A végső cél a határokon átívelő csomagszállítás teljes átalakítása úgy, hogy minden érintett egy olyan egységes kialakítású címkét alkalmazzon, mely csomagazonosító kódot is tartalmaz.

A GS1 örömmel fogadta, hogy a CEN a GS1 SSCC-t vagyis a GS1 Serial Shipping Container Code-t (Szállítási egység sorszám kódja) jelölte ki a fenti célra, vagyis arra, hogy egységes használatával interoperabilitást biztosítson a csomagküldő hálózatban résztvevő partnerek között. A GS1 SSCC azért is a legkézenfekvőbb választás, mert már most is számos cég alkalmazza az üzleti folyamataiban, más GS1 szabványokkal egyetemben. Az új CEN csomagküldő címke bevezetésével, amely nyitott globális szabványokat alkalmaz, a korábbi zárt csomagküldő hálózatok mostantól könnyen összekapcsolhatóvá válnak, és végponttól-végpontig tartó kézbesítési hálózatokká alakíthatók.

A csomagok feladói minden egyes csomagjukra alkalmazhatják a jövőben ugyan azt az egységes felépítésű címkét. Az SSCC számnak köszönhetően minden csomagkezelő képessé válik a csomagok útjának könnyebb nyomon követésére a küldőtől a vásárlóig és amennyiben szükséges, a visszaúton is, ha a vásárló úgy dönt, hogy a csomagot visszaküldi.

„A CEN csomagcímke és az SSCC már meglévő lehetőségeket és előnyöket nyit meg azon online kereskedők előtt, akik kimagasló minőségű kézbesítési folyamatot szeretnének nyújtani a vásárlóiknak, csökkenő költségek mellett.”- mondta Miguel Lopera, a GS1 elnök-ügyvezetője.

A GS1 in Europe elnöke, Bruno Aceto hozzátette: „Azáltal, hogy mindenki azonos felépítésű, és SSCC számot tartalmazó címkét kezd használni, a csomagküldő cégek a jövőben sokkal könnyebben együttműködhetnek majd annak érdekében, hogy a vásárlóik igényeinek megfelelő szolgáltatási lehetőségeket nyújthassanak, a megfelelő szállítási határidővel, az elvárt rugalmassággal, átláthatósággal és megbízhatósággal. Mindezen túl képesek lesznek kiküszöbölni olyan költséges tevékenységeket a folyamataikból, melyek semmilyen hozzáadott értéket nem képviselnek a fogyasztóik felé.”

A GS1 a jövőben is támogatja a CEN kezdeményezését a határokon átívelő csomagkézbesítési folyamatok menedzselésére és átalakítására vonatkozóan és üdvözli az együttműködést az Ecommerce Europe szervezettel, valamint más szervezetekkel, akik fontosnak tartják az egységes csomagküldő címke közös népszerűsítését.Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk