LEI azonosítót is a GS1-től igényeljen, gyorsan, hatékonyan!

GS1 Partnereink közül többen rendelkezhetnek már az ún. LEI azonosítóval, illetve 2018. január 3-tól még több Partnerünk válhat kötelezetté arra – az erről szóló uniós rendelkezések módosítása miatt –, hogy globális jogalany-azonosítót (LEI) szerezzen be, lehetőleg minél hamarabb. Az erről szóló EU rendelet a korábbiaknál jóval szélesebb körben írja elő a LEI azonosító alkalmazását a pénzügyi tranzakciókban érintett vállalkozásoknak. A GS1 Magyarország ebben is segíthet! Tudjon meg többet cikkünkből!

A LEI azonosító, azaz a 20 jegyű, betűkből és számokból álló jogalany-azonosító szám nem újkeletű találmány, 2014 óta egy uniós rendelet előírásainak eleget téve alkalmazzák a pénzügyi piac szereplőinek egyértelmű, világszinten egyedi azonosítására. Bevezetésének oka a biztonság és átláthatóság megteremtése volt a pénzügyi tranzakciók világában, mivel arra szolgál, hogy hibamentesen és összetéveszthetetlenül azonosítson egy pénzügyi piaci szereplőt, globális szinten, a pénzügyi ügyletek nyomonkövethetősége érdekében.

A LEI nem választható opció, mindenkinek kötelezően rendelkeznie kell ilyen azonosítóval, ha pénzügyi ügyletet végez, vagy annak szereplője. Ide tartoznak első körben a bankok, biztosítótársaságok és befektetési alapok, de a származtatott kereskedésben résztvevők és az exportorientált cégek is. Minden olyan szervezetnek szüksége van a LEI azonosítóra, amelynek a 2014-es vonatkozó EU rendelet kapcsán EMIR adatszolgáltatási kötelezettsége van.

A rendeletet nemrégiben módosították, így annak hatálya a jövőben a vállalkozások még szélesebb körére fog kiterjedni, például a különböző értékpapír-ügyletet bonyolító cégek és az alapítványok is bekerülnek a kötelezettek közé (erről a MiFID II. irányelv rendelkezik a MiFIR rendeletnek megfelelően) ami azt jelenti, hogy ezeknek a cégeknek is ellenőrzik a LEI azonosítóját, 2018. január 3-tól.

A LEI azonosítás rendszerét a GLEIF - Global Legal Entity Identifier Foundation – a globális jogalany-azonosító  alap működteti és tartja fenn.

A GLEIF olyan szervezeteket akkreditál, amelyek ezt követően jogosultakká válnak a LEI azonosítók kiosztására, karbantartására és kezelik a pénzügyi ügyletekben érintett szereplők számára a LEI azonosítókat (e szervezetek hivatalos neve Local Operating Unit – Helyi operatív egység).

A LEI azonosítót tehát közvetlenül vagy közvetve ezektől a hivatalos kibocsájtó szervezetektől lehet igényelni egy éves intervallumra, vagyis évente meg kell újítani annak érvényességét.

A GS1  örömmel jelenti be, hogy saját szabványai mellett a LEI azonosító kiosztására is hitelesített, hivatalosan elismert szervezetté vált,  mivel a GS1 Németország az idei évben megszerezte GLEIF akkreditációját. Így a GS1 Magyarország és a GS1 Németország között létrejött megállapodás értelmében,  a GS1 Magyarország is alkalmas arra, hogy hozzásegítse az igénylő kötelezetteket LEI azonosítójuk gyors és zökkenőmentes beszerzéséhez 2017 decemberétől.  

Kérdezzen rá a pénzügyeit, befektetéseit kezelő bankjánál, pénzintézeténél vagy befektetési társaságánál a LEI azonosító fontosságára, szükségességére.

A GS1 több, mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik a globális azonosítás területén és célunk, hogy GS1 Partnereinket teljes körűen támogassuk a globális azonosítók gyors és hatékony beszerzésében és implementációjában. Ha szeretné biztonságban tudni és egy helyen kezelni az üzletmenetében használt globális GS1 azonosítókat és a pénzügyeihez használt globális azonosítókat, kérje LEI azonosítóját a GS1 Magyarország közreműködésével!

Miben segít Önnek a GS1 Magyarország?

  • Szakszerű segítséget nyújtunk a LEI azonosító beszerzéséhez;
  • Magyar nyelven tesszük elérhetővé a LEI azonosító kezelő regisztrációs weboldalt, űrlapokat és a szükséges lépéseket;
  • Ha meglévő LEI azonosítóját át szeretné hozni a GS1-hez, segítünk ennek lépéseiben és mindez Önnek nem jár dupla költséggel;
  • Ha új igénylő, mind az egyedi, mind pedig a csoportos igénylésben segítséget nyújtunk Önnek.

Keressen minket kérdéseivel a lei@gs1hu.org e-mail címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a + 36-1-237-7240 telefonszámon!

Az igénylés módjára vonatkozóan részletes információk a www.gs1hu.org/lei oldalon olvashatók.Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím