GTIN szám a weben - 5 indok, amiért a GTIN lesz mostantól a legkedveltebb rövidítés a Google Shopping rendszerében

Egy tavaly bejelentett nagyon fontos határidőn vagyunk túl a Google Shopping világában, ahogy arról már több online médium is hírt adott ez év elején:

Amennyiben olyan terméket árul a Google Shopping-on keresztül, amelyhez tartozik GTIN szám, ezt is fel kell tölteni a rendszerbe, ellenkező esetben 2016. május 16-a után ezek a termékek elutasításra kerülnek Google Shopping katalógusából.

Hogy példát mutasson, a Google már 2015-ben kijelölt 50 kiemelkedő márkát , amelyektől megkövetelte az átállást még abban az évben. Ezen a listán szerepelnek olyan világmárkák, mint az Adidas, az Apple, a Columbia, a Disney, a Microsoft, a Nike, vagy éppen Ralph Lauren. A mostani határidő azonban már mindenkire vonatkozik, aki olyan, új brandnek számító terméket tölt fel, melyet többcsatornás értékesítésben kíván árusítani.

A Google így fogalmazott az új előírás kapcsán:

A megfelelő vásárló megtalálása a Google Shoppinggal ott kezdődik, hogy megfelelően töltjük fel a termékeink adatait a webshop katalógusába. Minél pontosabb és teljesebb körű az adatfeltöltés, annál könnyebb megtalálnunk azt az online vásárlót, aki pontosan arra az adott termékre vadászik. A tökéletes adatfeltöltés kulcsa pedig az, hogy pontosan kategorizáljuk az adott terméket.

A legtöbb terméket a gyártók GTIN számmal látják el, amely egyedileg és minden kétséget kizáróan azonosítja az adott terméket a globális piacon. Azt tapasztaltuk, hogy ha a termékadatok feltöltésekor a GTIN számot is megadja a kereskedő, akkor sokkal biztosabban azonosítani tudjuk a Google Shopping termékkatalógusában szereplő megfelelő termékkel. Ez segít nekünk abban, hogy valóban releváns, pontos eredményeket listázzunk az online vásárlóknak, sőt ami még fontosabb, az első tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az ajánlatok, amelyek pontosan megfeleltethetőek a katalógusban szereplő adott termékkel, 40%-al több kattintást kapnak, mint azok, amelyeket nem tudunk ily módon beazonosítani.

„Miért erőlteti ennyire a Google ezt a változtatást?”- Teszi fel a kérdést a Google egyik szakértője, Matt Lawson. „Mert egész egyszerűen ez jobbá teszi a dolgokat. A saját szemünkkel tapasztaltuk, hogy a GTIN hozzáadásával sok minden és sok szemszögből jobban működik a rendszerünkben.” 

Alábbiakban 5 pontban foglaljuk össze, hogy miért lesz ettől sokkal hatékonyabb az Ön értékesítési hirdetése is. Minél hamarabb hozzáadja ezt az információt a feltöltött termékadataihoz, annál hamarabb élvezheti az ezzel járó előnyöket!

1. A pontosabb termékadat jobb felhasználói élményt nyújt és több találatot ér el

A kereskedelmi hirdetés a weben a lehető legeredményesebb módja annak , hogy a termékét online értékesítse. Valójában az értékesítés a feltöltött adatok nyomán valósulhat meg hatékonyan.

Minél több adatot ad hozzá az online termékinformációk listájához, annál jobb lehetősége nyílik arra, hogy a keresésekre a legmegfelelőbb termékhirdetések jelenjenek meg az online rendszerben kereső vásárlóknak. És ez a legfontosabb a felhasználók számára keresőprogramok világában.

Minél pontosabban meg tudjuk határozni azt a terméket amit Ön belistáz az online rendszerbe, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy azt meg tudjuk feleltetni egy adott vásárló keresési szempontjainak.

Ha azokat bizonyos GTIN-eket is hozzáadja, csodálatos dolgot tesz a keresőmotorok számára. Bár nem javítja a kulcsszavas találatok arányát – a jövőben valószínűleg nem is a kulcsszavak lesznek a legfontosabb irányjelzők -, de nagymértékben segíti a keresőmotorok dolgát és biztosítja a pontosabb célzást az értékesítéskor.

És ez éppen olyan jól működik, mint a kulcsszó. Ha a GTIN feltöltésre kerül, az sokkal nagyobb valószínűséggel biztosítja a termék megjelenését olyan ún. termékkártyákon, melyeknél a legmagasabb vásárlói elköteleződést és a legmagasabb konverziós rátákat tapasztalták, mint bármely más hirdetési formátum esetén.

2. Növeli a tapasztalatok, első benyomások, kapható visszajelzések számát

A vélemények, tapasztalatok hasznos dolgok. A legjobb mód arra, hogy még több visszajelzést zsebeljünk be, az, ha a megfelelő adatokat biztosítjuk a termékeinkhez a GTIN segítségével (és persze más egyedi azonosítókon keresztül, ha vannak még ilyenek). És ez nem kismértékű növekedést jelent, sőt. Belső statisztikákból kimutatható, hogy azok a kereskedők, akik veszik a fáradtságot a GTIN szám megadására, 40%-kal több visszacsatolást kapnak a hirdetésükön keresztül, mint mások.

Honnan jönnek ezek a vélemények, visszacsatolások? A legtöbbje annak köszönhető, hogy jobb, pontosabb egyezéseket tudunk produkálni az Ön által megadott adatok alapján a Google termékkatalógusával, ami növeli az esélyét annak, hogy éppen az Ön terméke fog megjelenni a Google keresőjében a találatok között. Ezen túl a releváns adatok megadása olyan egyéb előnyökkel is jár, mint a megjelenés a YouTube-on, a keresőpartnereinknél és a Google Now rendszerben is.

Ezek nagyon értékes megjelenési helyek, melyek a pontos termékadatok megadása nélkül nem aknázhatók ki. Tehát a GTIN-ek jelentik a biztos utat ahhoz a nagyszámú visszacsatoláshoz.

3. Megnöveli a konverziók számát

A visszacsatolások, vélemények nagyon jó dolgok, de a teljesítményalapú értékesítőknek sokszor ez még irreleváns. Ám van egy még jobb dolog is a tarsolyunkban, a konverziók. Nem az számít, hogy ki látta a hirdetésemet, az számít, hogy ki vásárolt valójában valamit tőlem.

A jó hír az, hogy a jogosan használt GTIN szám megadásával 20%-al növelhető az adott termék konverziós rátája (a szám olyan belső analitikán alapul, melyben a hirdetők már hozzáadták a termékleírásukhoz a GTIN számot).

4. Ez az információ már régóta rendelkezésre áll, nem most kell létrehozni

A GTIN-ek gyakorlatilag szinte minden esetben rákerülnek a termékek csomagolására. Ez egy globális szabvány (a GS1) egyik eleme, szóval nagy valószínűséggel megtalálható a termék csomagolásának valamelyik szintjén.

A GTIN-eknek különböző formái léteznek régiónként, vagy eltérhetnek terméktípus szerint is:

  • UPC kódnak nevezik őket Észak-Amerikában
  • EAN kód a nevük Európában és más régiókban
  • JAN a neve a japán kódnak
  • ISBN a könyveken található szám
  • ITF-14/GTIN-14 a multipackok számtípusa

Ez az információ tehát rendelkezésére áll Önnek, vagy az Ön üzleti partnerének, gyártójának, disztribútorának, esetleg egy másik részlegnek az Ön vállalkozásán belül és valamilyen módon házon belül fellelhető. Akár a csomagoláson fogja megtalálni, akár egy táblázatban, vagy adatbázisban, ott fogja várni, hogy feltöltse az online adatbázisba a termékéhez. Ennek az információnak a megkeresése messzemenően ajánlott, még ha elsőre nem is lesz könnyű.

5. A GTIN-ek globálisan értelmezhetők, így az alkalmazásuk nagyon kifizetődő lesz

Bár egyértelműnek tűnik (hiszen a „Globális” szó része a rövidítésnek) de fontos kihangsúlyozni, hogy a GTIN egy globális szabvány. Helyesen feltöltve a Google Shopping hirdetésekhez, az is az előnyök közé sorolható, hogy számtalan további értékesítővel fog kapcsolatba kerülni általa. A legkülönbözőbb piacok és kereskedők használják már a GTIN-t, így ennek feltöltésével újabb üzleti együttműködések, aktivitások előtt is megnyílik a lehetőség.

Forrás:

http://searchengineland.com/five-reasons-gtin-new-favorite-google-shopping-acronym-247471Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk