GS1 szabványok sikeres alkalmazásban: Az angliai NHS programja és tapasztalatai

Az angol NHS (Nemzeti Egészségügyi Hivatal) által bevezetett megoldás kiváló példa lehet a hazai egészségügy számára is, amelynek köszönhetően a betegbiztonság növekedésén túl az angol hatóság 7 év alatt (2014-2020) 1.3 milliárd Font megtérüléssel számol.

2016 óta számos angol kórházi vezető különböző szakmai fórumokon tett nyilatkozata bizonyítja, hogy az angliai megoldás valós előnyöket tud biztosítani minden érintettnek, legyen szó a betegről, az ellátó személyzetről, vagy akár az államkasszáról.

Az e-közbeszerzés bevezetése céljából elindított stratégiai terv megvalósítása során az NHS-nél hamar rájöttek, hogy magasabb szintű összefüggésekben érdemes gondolkodni ahhoz, hogy a projekt kellő támogatást élvezhessen, ezért „Scan4Safety” néven, bővített tartalommal és célokkal folytatták az új, szabványokra épülő folyamatok kialakítását. A szabványos megoldások nemcsak megteremtik az e-közbeszerzés számára az alapokat, de egyben nagymértékben hozzájárulnak az egészségügyi szektor költséghatékonyságának növeléséhez és a betegbiztonság javításához is.

A program 3 fő célt tűzött ki maga elé, amelynek megvalósulását összesen mintegy 400 kórházban tervezik:

  • Betegbiztonság növelése,
  • Klinikai hatékonyság növelése,
  • Ellátási lánc hatékonyság növelése.

A bevezetést az ún. demonstrációs kórházakban kezdték meg (6 kórházcsoportot választottak ki erre), azzal a céllal, hogy a bevezetéshez kapcsolódó folyamatokat, kihívásokat kisebb méretekben tudják kezelni, mielőtt valamennyi kórházra kiterjedően megkezdik a teljes mértékű implementációt.

A bevezetés 4 szinten történik:

0. Alapok megteremtése: GS1 szabványos egységes azonosítási rendszer bevezetése a teljes egészségügyi ellátási vertikumban történő alkalmazáshoz, a termék megrendelésétől a termék páciensig történő felhasználásáig. Ennek részeként teljeskörűen bevezették a következő GS1 azonosítókat és azok vonalkódos feltüntetését:

  • GS1 alapú betegazonosító számok (GSRN),
  • GS1 alapú helyazonosító számok (GLN),
  • és termékazonosító számok (GTIN).

1. A beszerzéshez kapcsolódó folyamatok korszerűsítése: az árubeszerzési és a készletnyilvántartási folyamatok elektronikus alapokra helyezése a hatékonyabb működés segítésére. Az azonosításban a GS1 szabvány, míg kommunikációban a Peppol európai szabványok kerültek alkalmazásra, bevezetésre.

2. Kórházi ellátási folyamatok fejlesztése: a szabványok támogatásával, a magasabb színvonalú betegbiztonság és a hatékonyabb működés megteremtése. Ennek részeként az alábbi folyamatokat gondolták újra a szabványok alkalmazásával:

  • Berendezések nyomon követése,
  • Adatállományok,
  • Gyógyszerek nyomon követése,
  • Sebészeti eszközök nyomon követése (sterilizálása).

3. Esemény alapú adatgyűjtés bevezetése: a szabványos azonosítókra és vonalkódokra épülő valós idejű adatgyűjtés kialakítása a betegellátás helyén (például a betegágynál, vagy a műtőben). A betegellátási folyamat minden lépésében az alábbi esemény adatokat gyűjtik a beteghez rendelten: ki-mikor-hol-ki által-mit kapott.

Összesen 312 millió Fontot számoltak előzetesen költségként a bevezetés 7 évére (2014-2020), és 1 660 millió Font megtérüléssel terveztek (ROI 4:1), ami kapcsán már most látható, hogy ennél nagyobb megtérülés lesz.

Az ún. demo kórházak egyenként 2 millió Fontot kaptak a változtatásokra. Kórházanként 1,5 millió Font megtakarítás volt a kitűzött cél az első év végére, ehhez képest 2,5 millió Font megtakarítást realizáltak. A kórházak motiváltak a megvalósításban, mert az NHS biztosítja a bevezetéshez szükséges forrásokat, míg a megtakarítás a kórházaknál marad.

A felmerülő költségek mindössze 25%-a volt IT költség, 75%-a humán erőforrás és változás menedzsment jellegű kiadás volt. Az NHS-nél 7 fő teljes munkaidőben dolgozó munkatárs koordinálja a programot, kórházcsoportonként átlag 15 ember került bevonásra a bevezetés helyi támogatására és vezetésére. A GS1 angliai tagszervezete 5 szakértő kollégával támogatja a munkát.


A programról részletesen itt olvashatnakhttp://www.scan4safety.nhs.uk/

A Salisbury Kórházcsoport (10 May 2017: How Scan4Safety helps to support patient safety - 'An outstanding experience for every patient') és a Plymouth Kórházcsoport (12 April 2017: Translating strategic commitment into GS1 standards coming to life in hospital processes) tapasztalatait összegző esetpéldáinak előadását itt érhetik el: https://www.gs1.org/healthcare/hpac_webinarsÍrjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím