1 éves a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform

Harmonizált megoldások a jobb élelmiszerbiztonságért 

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform célja ehhez szorosan kapcsolódva a hazai élelmiszeripari vállalkozások helyzetbe hozása az európai piacon, nyomon követési rendszereik, üzleti kommunikációjuk és fogyasztói marketing eszköztáruk európai szintre emelésével. A Platform keretében nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomon követési szabványok és azokra épülő, korszerű, internet-alapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldások bemutatását valósítják meg széles körben. A Platform munkáját a különböző ágazatok szerinti szakmai munkacsoportok keretében kezdte meg, melyeket a NÉBIH és a Földművelésügyi Minisztérium munkatársai vezetnek. 

A GS1 munkatársai ezekben a munkacsoportokban bemutatták azokat a GS1 szabványelemeket, amelyek alkalmazásba vétele támogathat hatékony, automatizált nyomonkövetési megoldásokat, illetve ismertettek több európai vagy globális szinten összeállított, szektorspecifikus útmutatót, amelyek segíthetik a hazai felhasználókat a lehetséges eszközrendszerek megismerésében és a magyar piacra szánt tájékoztató, bevezetést segítő dokumentumok összeállításában.

A munkacsoporti üléseken résztvevő vállalkozások számára meghirdetett nyomonkövetési audit lehetőségét 6 cég használta ki, a GS1 auditorai 2 tejipari, és 1-1 gyümölcsfeldolgozó, borász, húsfeldolgozó és halászati cégnél végeztek felmérést a nyomonkövetési megoldásokra vonatkozóan.

A NÉNYP munkacsoportok szakmailag aktív és eredményes évet zártak.

A Platform elmúlt egy éves munkájának részletes eredményéről, illetve az idei évre vonatkozó tervekről a 2017. január 18-án megrendezett konferencián hallhattak az érdeklődők.


Az FM képviseletében Laszlovszky Gábor köszöntőjében elmondta:

Egy éve indult útjára az FM és a GS1 Magyarország közös projektje, mely a modern információs és nyomonkövetési technológiákat és az ezek alapját képező GS1 szabványokat hivatott megismertetni a hazai iparági szakemberekkel.

Az élelmiszerlánc minden fázisában a megfelelő információkkal kell rendelkeznünk a termékekről egyrészt a fogyasztók védelme érdekében is - például a speciális étrendet igénylők esetében ez egyre fontosabb - nem utolsósorban azért, hogy ha valamilyen incidens történik, akkor időben és a legkisebb veszteséggel reagálhassanak az érintett vállalatok és az esetleges károkat és veszteségeket minimálisra tudják csökkenteni.

Nagy változáson ment keresztül a kereskedelem is - a világszintű, határokon átívelő rendszerek miatt nehezebb követni a termékek áramlását - ez is indokolja a komolyabb nyomonkövetési megoldások alkalmazását.

Jelenleg nagyon sokféle rendszer működik a hazai piacon, melyek pontossága, összetettsége függ a vállalkozások méretétől és lehetőségeitől.

A NÉNYP célja az, hogy olyan szabvány alapú, hatékony rendszerekkel ismertessék meg a hazai vállalkozásokat, melyek nem csak a nyomon követés terén jelentenek előnyt a cégek számára, hanem a működési hatékonyság terén is.

A harmonizált megoldások segítségével a cégeknél felhalmozott rengeteg információ könnyebben és strukturáltan átadhatóvá válik a fogyasztóknak vagy az üzleti partnereknek, nem utolsó sorban könnyen és olcsón mégis pontosan és nagy hatékonysággal tudnak az adatok vándorolni.

Emellett az export piacot is fellendítheti a fent említett megoldások bevezetése, hiszen nemzetközi szinten ezen szabványalapú nyomonkövetési rendszerek megléte már alapvető elvárás.

A köszöntőt követően a GS1 Magyarország kollégái, Vatai Krisztina üzletfejlesztési igazgató és Krázli Zoltán implementációs igazgató részletesen ismertette a vertikális munkacsoportok elmúlt éves munkáját. A tervezett feladatok egy részét sikeresen teljesítették, a konkrét nyomon követési útmutatók összeállítása minden munkacsoportban elkezdődött és folyamatban van. A munkacsoportokban a regisztrált vállalkozások száma felülmúlta az előzetes elképzeléseket és az egyes üléseken is nagyon aktív részvételt tanúsítottak a jelentkezők.

A beszámolóban kiemelték, hogy a felmért igények közt a legjelentősebb a harmonizáció, a harmonizált megoldások kidolgozása volt, amiben a résztvevők közel 70%-a egyetértett.

Végezetül az idei évi terveket ismertették a GS1 kollégái, melyben a harmonizált megoldások kidolgozása mellett fontos szerepet kapna a szakemberek képzése és az implementációhoz támogatást biztosító pályázatok felkutatása is.

A beszámolót követően két érdekes szakmai előadásra került sor.

Elsőként a Nielsen piackutató cég képviseletében Kocsis Eszter beszélt arról, vajon bíznak-e a magyar fogyasztók az élelmiszerek csomagolásán lévő címkék információiban. A felmérések szerint a vásárlók válság környékén megingott bizalma napjainkra visszatérőben van, és az élelmiszerekre költött keretünk ismét növekvő tendenciát mutat. A bizalom a címkén megjelentetett információkra is jellemzően kiterjed. A hazai vásárlók számára továbbra is fontos tényező az ár/érték arány, keresik a promóciókat, akciókat, üzletet és akár brandet is vált ennek érdekében. Mindemellett a magyar fogyasztó egyre tudatosabb, az ár mellett az egészségére is odafigyel, ezért utánanéz az egyes termékek tápértékének és összetevőinek.

A Plenáris ülés egy sikeres, GS1 szabványokon alapuló, külföldi frisshal nyomonkövetési rendszer implementációjára létrehozott projektet bemutató előadással zárult. A projekt első évében a nyomon követésre meghatározott szabványos keretek között – melyek több, eltérő gyakorlati megoldás kidolgozását tették lehetővé - több szolgáltató partner bevonásával összesen 16 különböző méretű és eltérő belső rendszerekkel rendelkező írországi vállalatnál történt meg a szigorúbb és hatékonyabb GS1 szabványos nyomonkövetési folyamat bevezetése – mondta el a GS1 Írország szakértője, Denis O’Brien, az írországi e-Locate projekt vezetője.

A NÉNYP munkacsoportok továbbra is nyitottakvárjuk a beszállítók, alapanyaggyártók és logisztikai szolgáltatók csatlakozását, hogy minden ellátási lánc szereplő kellő súllyal tudja képviselni magát.

Bővebb információért forduljon bizalommal kollégáinkhoz: Vatai Krisztina (vatai@gs1hu.org), Kétszeri Dávid (ketszeri@gs1hu.org), Tóth Zsuzsanna (tothzs@gs1hu.org) és Krázli Zoltán (krazli@gs1hu.org)Írjon nekünk!

Írja meg kérdését, véleményét!
Név
Cégnév
E-mail cím
Rendben További információk